AFRISO 150 metų

AFRISO istorija prasideda 1869 metais, kai buvo padėtas pirmas Neuschwanstein pilies pamatinis akmuo Schmiedefeld miestelyje Tiuringijoje, dalyvaujant Adalbertui Fritzui, kuris būdamas 23 metų amžiaus įkūrė “termometrų gamybos kompaniją”, taip padėdamas “pamatinį akmenį” įmonei, kuri šiandien dirba visame pasaulyje. Pradžioje su dviem stiklapučiais ir raštininku jis gamino termometrus, hidrometrus, laboratorinius indus, vėliau pradėjo gaminti stiklinius laboratorinius instrumentus įvairioms pramonės šakoms Europoje ir Amerikoje.

1918 metais mirus Adalbertui Fritzui, jo sūnus Francas prisijungia prie įmonės, perima verslą ir įmonę pavadina „Adalbert Fritz und Sohn“ (Adalbertas Fritzas ir Sūnus). Sutrumpintai AFRISO. Taip gimė įmonės logotipas.

Atsižvelgiant į maisto trūkumą po pirmojo pasaulinio karo, buvo būtini tokie gaminiai, kurie padėtų didinti maisto gamybą. AFRISO pristatė pilną spektrą prietaisų, skirtų inkubatorių ir šildymo spintų darbui ir valdymui: termometrus, temperatūros reguliatorius, drėgmės matuoklius, šildymo elementus, ventiliatorius, signalizavimo įrenginius ir valdymo-matavimo įrangą tokią, kaip “Eierdurchleuchter” (kiaušinių peršvietėjas), kuris supaprastino inkubuojamų kiaušinių kontrolę.  

Pagaliau atėjo 1924-ieji. Mažas, plonasienis, apvalus, koncentrinis lakšinio metalo diskas gana rįžtingai pakeičia kompaniją: du membraniniai puskevaliai sudaro kapsulę, kuri plečiasi arba traukiasi, priklausomai nuo slėgio. Šis novatoriškas atradimas tapo kapselinio manometro gimimu ir nutiesė kelią naujiems ir inovatyviems produktams: tikslūs slėgio matuokliai, kraujospūdžio aparatai, membraniniai termoreguliatoriai tapo pagrindiniais pajamų šaltiniais iki 1945 metų.

1935 m. Francas Fritzas investuoja į naują dviračių priekinių variklių gamyklą. Benzininiai varikliai per kelias minutes gali būti sumontuoti dviratyje, kas suteiktų galimybę išvystyti mopedo greitį. 1940 m. ši operacija buvo eksproprijuota.

Po antrojo pasaulinio karo Francas Fritzas su šeima pabėgo iš gimtosios Tiuringijos, nes sovietų okupacinės pajėgos tikėjosi didelių represijų. Jo sūnus Georgas, gimęs 1922 metais ir antrą pasaulinį karą pragyvenęs būdamas lėktuvų eskadrilės naikintuvo naktiniu pilotu, gabena vertingus verslo dokumentus per sieną. Šeima pirmiausiai apsistoja Bavarijos Eltmann/Main mieste, bet vėliau buvo pasiūlyta geresnė vieta  Kleingartach und Güglingen (Baden-Württemberg žemės) miestuose, kur Fritzo šeima vėl persikrausto. Georgas Fritzas pradeda naują erą: manometrai naudojami pneumatinių lygio matuoklių, skirtų mazuto talpykloms, sukūrimui.

Po to seka apsauga nuo perpylimo, nuotėkio detektoriai ir nuotėkio aptikimo sistemos saugiam naftos produktų saugojimui. AFRISO tampa šio sektoriaus lydere – technologijos ir produktai, skirti aplinkos apsaugai, tapo pagrindiniu viso produktų asortimento principu. Įmonėje visi procesai yra griežtai orientuoti į požeminio vandens apsaugą, išteklių išsaugojimą ir energijos taupymą. Tuo metu aplinkos apsaugos tema Vokietijoje praktiškai neturi jokio vaidmens ir yra retai aptariama žiniasklaidos. 1960-ųjų pradžioje Vakarų Europoje buvo įkutros pirmosios pardavimų ir gamybinės įmonės. Europizacija AFROSO įmonės pavadinimą paverčia į AFRISO-EURO-INDEX.

1973/74 metų naftos krizė sukėlė didelių pokyčių pasaulio ekonomikoje. AFRISO ši krizė tapo atskaitos tašku plataus produkcijos, skirtos ekonomiškesnėms ir ekologiškesnėms šildymo sistemoms, asortimento sukūrimui. Auganti anglimi, dujomis ir naftos produktais kūrenamų įrenginių oro tarša 1974 metais Vokietijoje tapo Federalinio įstatymo dėl emisijų kontrolės katalizatoriumi. Šis įstatymas formuoja oro taršos kontrolės pagrindus. AFRISO sukuria pirmąjį pasaulyje nešiojamą elektroninį išmetamų dujų testerį RGT 01. Taigi, inžinieriai-šilumininkai ir kaminkrėčiai galėjo patikrinti ir optimizuoti skysto kuro ir dujinius degiklius vieno apsilankymo metu, greitai ir tiesiogiai vietoje. Prietaisas greitai užsitarnauja puikią patikrinimo ir aptarnavimo įrenginio reputaciją ir užkariauja lyderio poziciją rinkoje. Sekantis jo modelis RGT 02 G iki šiol eksponuojamas kaip technologinių naujovių liudytojas Miuncheno muziejaus kolekcijoje “Degimo varikliai”. 

1981 metais AFRISO tapo pirmuoju gamintoju, išleidusiu kompaktišką ir lengvą plastikinį kolektorių “vienoje detalėje”, atitinkantį aukštus reikalavimus grindinio šildymo sistemoms temperatūros suderinamumo, tarnavimo laiko ir patikimumo atžvilgiu. Šis pionieriškas pasiekimas ir “permąstymas” rinkoje dėl perdirbimo yra priskirtas Güntheriui Blasingeriui, kuris jau daugelį metų yra generalinis direktorius ir kuris per ateinančius metus išplės savo OEM verslą į atskirą padalinį. Šiandien AFRISO plastikinius kolektorius gamina ir tiekia pirmaujantiems tarptautiniams grindinio šildymo, šildymo ir vėsinimo sistemų tiekėjams. ŠVOK specialistai jau kelis dešimtmečius naudoja AFRISO produkciją, pavadintą pagrindinių tiekėjų vardu.

1986 metais, būdamas 64 metų amžiaus, Georgas Fritzas pasitraukia iš aktyvaus verslo ir įmonės valdymą perduoda savo sūnui Elmarui. 1992 m įmonė susijungia su su jo brolio Jurgeno Fritzo įmone. Nuo to laiko ketvirta karta vadovauja įmonei. 2004 metais, eidamas 82 metus,  Georgas Fritzas mirė.

Kadangi AFRISO savo idėjomis ir gaminiais nuo pat pradžių suformavo šildymo rinkos pažangą, Vokietijos rinkoje ji užima ypatingą vietą. Verslininkams AFRISO produktai yra gerai žinomi dėl jų kokybės, todėl jie labai populiarūs – daugelyje rūsių galima rasti AFRISO gaminius.

1992-ieji metai. AFRISO šiuo metu jau tiekia manometrus statybų sektoriui – Amorbache (Bavarija) atidarytas naujas gamybinis ir plėtros pastatas. Naujoji gamykla optimaliai atitiks visus manometrų ir temometrų gamybos reikalavimus. Ši investicija buvo pagrindas kurti aukštos kokybės manometrų programą pramoninėms reikmėms. Po politinių neramumų Rytų Europoje,  nuo 1992 metų Elmaras ir Jurgenas Fritzai pradėjo atidarinėti filialus Lenkijoje, Čekijoje, likusioje Rytų Europos dalyje ir Rusijoje. Bukarešte pastatyta dar viena gamykla, kurioje iki šiol gaminama geriausio kainos ir kokybės santykio matavimo technika.

Sekantys du dešimtmečiai pasižymi pastovia plėtra. Įsteigti filialai Pietų Afrikoje, Kinijoje, Indijoje. Į AFRISO grupę integruojamos tokios gamybos įmonė, kaip “Systronik” “Dampper”.  Šiandien AFRISO grupę sudaro 19 narių, turinčių daugiau, nei 1100 darbuotojų ir atstovaujama daugiau, nei 65 šalyse. Vokietijoje šiuo metu AFRISO suteikia saugias darbo sąlygas ir mokymus daugiau, nei 550-čiai darbuotojų.

2012 metais AFRISO daug investavo į pastatų, ūkių ir verslo skaitmeninimą:

  • AFRISO Smart Home sistema, palaikanti kelis protokolus suteikia galimybę prekybininkams pasiūlyti savo klientams individualius sprendimus butams ir pastatams, atsižvelgiant į vidaus klimatą, komfortą ir saugumą. Jau esami išmanaus namo komponentai taip pat gali būti integruoti į šią sistemą atgaline data.
  • CAPBs jutiklių sistemos pagalba meistras, jau turintis AFRISO matavimo prietaisą, gali lengvai modernizuoti jį į daugiafunkcinį prietaisą: ryšys vyksta per Bluetooth; be to vietoje nešiojamų įrenginių galima naudoti išmaniuosius telefonus ar planšetinius kompiuterius, taigi galima naudoti esamas duomenų apdorojimo galimybes.

Tokiu būdu anksčiau meistrų sugaištas darbo laikas, atliekant aptarnavimo darbus, nuo šiol ženkliai sutrumpėjo.

  • AFRISO taip pat reikšmingai formuoja dabartinius pokyčius oro taršos kontrolės srityje: AFRISO emisijų matavimo sistema kontroliuoja emisijų kontrolės ribas, siekiant sumažinti žvejybinių ar kruizinių laivų, naudojančių naftos produktus, išmetamų dalelių taršą.

Kompanijos istorija suformavo tiksliai apibrėžtą kliento ir kompanijos filosofiją. Iš vienos pusės ji pagrįsta atsakingu aplinkos naudojimu, iš kitos – dėmesiu žmonėms su jų poreikiais ir kompetencija. Įmonės vertybės “Patikimumas”. “Lankstumas” ir “Nepriklausomybė” – tai ne tik pažadai, bet ir tikslai, kurie yra kasdien įgyvendinami. Tradicinis AFRISO rankos paspaudimas vis dar galioja ir juo gali pasitikėti kiekvienas – tiek klientas, tiek tiekėjas, tiek darbuotojas. www.150-jahre-afriso.de

 


 


1920: pristatytas pilnas AFRISO produktų asortimentas – vis dar užtenka kelių sustumtų stalų.


1924 metais slėgio matavimui pradedamas gaminti kapselinis manometras. Šiandien AFRISO pilną spektrą mechaninių ir elektroninių manometrų praktiškai visoms pramonės sritims.


Su vokiška optimizmo dvasia 1950 Francas ir Georgas Fritzai perkelia įmonę į Kleingartachą und Güglingeną/Württemberg.

 


2012-ieji – tai pastatų individualaus atotomatizavimo pradžia su su AFRISO Smart Home produktais. Sistema radijo ryšio pagalba suteikia galimybę sukurti išmaniųjų jutiklių tinklą ir suskaitmeninti išmatuotų namų automatikos produktų vertes.


2016-ieji yra CABPs jutiklinių modulių paleidimas: pavadinimas reiškia “galimybę”, o tuo pačiu metu ir nešiojamų matavimo prietaisų “sugebėjimą” suskaitmeninti ŠVOK ir dūmtraukių sistemų aptarnavimo specialistų darbą.


2019-ieji: AFRISO emisijų matavimo sistemos stebi ir dokumentuoja teršalų matavimo kontrolės sistemos ribines vertes vandenyje plaukiojančiuose laivuose.

 
 

  • Pasidalinti įrašu